Steenberg kennen we vooral als de plek waar heel wat gemeentediensten zijn samengebracht. Door het groene karakter kan je er ook zorgeloos spelen, recreatief sporten of gewoonweg genieten van de natuur. Zo groeide Steenberg doorheen de jaren stilaan uit tot het échte hart van Erpe-Mere. Het domein krijgt nog steeds verder vorm. We vroegen onze burgemeester Hugo De Waele naar de recente realisaties én de plannen voor de toekomst.Steenberg kennen we vooral als de plek waar heel wat gemeentediensten zijn samengebracht. Door het groene karakter kan je er ook zorgeloos spelen, recreatief sporten of gewoonweg genieten van de natuur. Zo groeide Steenberg doorheen de jaren stilaan uit tot het échte hart van Erpe-Mere. Het domein krijgt nog steeds verder vorm. We vroegen onze burgemeester Hugo De Waele naar de recente realisaties én de plannen voor de toekomst.

Ruimte voor natuur
Hugo De Waele: Om natuur en cultuur hier op Steenberg in balans te houden, kiezen we bewust voor het aankopen van aanpalende bossen en gronden als we daartoe de kans krijgen. Zo willen we het natuurlijk karakter van dit domein versterken. Daarom hebben we ook beslist om gemotoriseerde voertuigen in bepaalde zones te weren. Luidruchtige quads of scheurende motorfietsen horen niet thuis in een groene omgeving en al zeker niet in combinatie met spelende kinderen, wandelaars en vissers. Begin oktober werd gestart met werken aan de vijver. Niet alleen worden de oevers versterkt, er komen ook nieuwe pontons voor vissers, wandelaars én rolwagengebruikers. Absolute blikvanger wordt de verbinding van de bibliotheek met een leeseiland. Die vormt zo de perfecte link tussen de natuur en cultuur van Steenberg.

Culturele hotspot
De Waele: Onze gemeente heeft een goed draaiende bibliotheek die zo veel meer is dan een plek waar je leesvoer kan halen. Zo kan je er ook rustig de krant lezen, speelgoed ontlenen of deelnemen aan tal van activiteiten. De bib is uitgegroeid tot een dynamische plek waar jong én oud graag over de vloer komen. 

Ook andere vormen van cultuur zijn belangrijk: lezingen, concerten en theater bijvoorbeeld. Heel wat van die culturele activiteiten worden nu in onze gemeentelijke ontmoetingscentra of in de plaatselijke parochiezalen georganiseerd. Dat vinden we uiteraard een goede zaak. Die zalen zijn echter niet allemaal goed uitgerust en hebben soms een beperkte capaciteit. Aanvullend daarop voorzien we op Steenberg dus in een technisch goed uitgeruste zaal met 350 zitplaatsen. Het ontwerp is ambitieus, maar toch in harmonie met de omgeving. We zijn er van overtuigd dat dit nieuwe Cultuurhuis zal uitgroeien tot een culturele hotspot. We ondersteunen ook nieuwe culturele initiatieven. De Zomerconcerten Erpe-Mere brachten afgelopen zomer veel volk op de been. Zo werd de functie van Steenberg als centrale ontmoetingsplek opnieuw kracht bijgezet. Wat ons betreft een geslaagde samenwerking die we graag verder zetten.

Zachte recreatie en sport
De Waele: Onze sporthal is al jaren een vaste trekpleister voor vele sportclubs en initiatieven. Gezien het intensieve gebruik ervan, stellen we vast dat ook het nieuwe kunstgrasveld goed scoort. Naast het kunstgrasveld plannen we nog een multifunctioneel gebouw met kleedkamers en douches. Dit gebouw wordt ook de nieuwe thuishaven van de lokale jeugdwerking. Met de recente heraanleg van de Finse piste komen we tegemoet aan de vraag van lopers naar een duurzame ondergrond en betere afwatering. Eerder dit jaar investeerden we ook al in nieuwe avontuurlijke speeltuigen. Natuurlijk blijven ook de voetbalkooi en fit-o-meter als buitensportinfrastructuur behouden.

Mobiliteit en bereikbaarheid
De Waele: Al die voorzieningen brengen natuurlijk heel wat volk op de been. Hoewel Steenberg centraal gelegen is in onze gemeente, is het domein omwille van de zeer drukke Oudenaardsesteenweg niet altijd even vlot en veilig bereikbaar voor voetgangers en fietsers. Veel van de verplaatsingen gebeuren dus met de wagen. Door een parkeerstudie kregen we een goed onderbouwd zicht op de noden en mogelijkheden op dat vlak. Om alternatieve vormen van mobiliteit aan te moedigen, investeerden we al in extra fietsrekken en elektrische laadpalen. Op onze vraag komen er bovendien ook stoplichten met drukknop ter hoogte van de toegangsweg van Steenberg. Zo maken we het verkeer alvast een stukje veiliger. 

Absolute blikvanger wordt de verbinding van de bibliotheek met een leeseiland. Die vormt zo de perfecte link tussen de natuur en cultuur van Steenberg.

Hugo De Waele: U merkt het, we zitten we niet stil. We erkennen de grote waarde van dit prachtige domein als centrale ontmoetingsplek voor onze gemeente én natuurgebied. We doen er alles aan om het potentieel ervan ten volle te ontplooien zodat jong en oud er van kunnen genieten. Zowel nu als in de toekomst!

Wat vind je op Steenberg?

  • Gemeentelijk Administratief centrum
  • Bibliotheek
  • Sporthal met polyvalente ruimte, kleedkamers, vergaderlokaal en cafetaria
  • Buitensportruimte: kunstgrasveld, Finse piste van 800 meter, fit-o-meter en voetbalkooi
  • Recreatie: vijver, speelterrein, wandelpaden
  • In de toekomst: Cultuurhuis en multifunctioneel gebouw voor jeugd en sport